ELBIZONYTALANODOTT A BALOLDALI TÁBOR

Két hónappal az országgyűlési választás előtt a biztos pártválasztók között 8 százalékpontos a Fidesz előnye az egyesült baloldallal szemben – derül ki a Társadalomkutató felméréséből. A Fidesz-KDNP-t a részvételüket biztosra ígérő pártválasztók 51, a baloldalt 43 százaléka támogatja. A kiskorú gyermeket nevelő választók körében ennél is jelentősebb a kormánypártok és baloldal támogatottságának különbsége. Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampánya inkább elbizonytalanította, semmint növelte a baloldal szavazótáborát.

A Társadalomkutató az áprilisi választás felé közeledve célul tűzte ki, hogy rendszeresen beszámol pártpreferencia-kutatásairól. Mivel az országgyűlési választáson csak a leadott szavazat számít, a kutatás a biztos szavazó pártválasztókra koncentrál.

Novemberhez képest jelentős átrendeződés figyelhető meg a politikai erőviszonyok tekintetében. A Fidesz-KDNP továbbra is a biztos szavazó pártválasztók 51 százalékára számíthat, a baloldal támogatottsága az aktív szavazók között viszont 43 százalékra csökkent. Novemberi kutatásunkban a Fidesz hasonlóan a biztos választók 51 százalékát tudhatta maga mögött, míg a baloldal akkor még a voksolók 46 százalékát.  Azaz, a novemberi 5 százalékpontos különbség mostanra 8 százalékpontra nőtt. Ezzel párhuzamosan erősödésnek indultak a kispártok. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk „most vasárnap” egyaránt 3-3 százalékos eredményt érne el, mely pártok eredményeit novemberben az „egyéb pártok” besorolásban tüntettük fel. Ez azt jelenti, hogy támogatottságuk továbbra sem elegendő az Országgyűlésbe jutáshoz.

Azok körében, akik 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek, kiemelkedő a kormánypártok népszerűsége: a kiskorút nevelők 54 százaléka a Fidesz-KDNP szavazója, s csak tízből négyen (39 százalék) támogatják a baloldalt. A februárban esedékes családi adóvisszatérítés várhatóan szintén pozitív hatást fog gyakorolni a kormánypártok népszerűségére.

A felmérés eredményei alapján Márki-Zay Péter továbbra sem teljesítette legfőbb vállalását, hogy népesebbé teszi a baloldal szavazótáborát. Inkább negatív trend figyelhető meg, miszerint kampánya elbizonytalanít, semmint meggyőz.  A sikertelen népszavazási kezdeményezés, a baloldallal nem szimpatizáló választók szüntelen sértegetése és a magas társadalmi támogatottsággal bíró kormányzati programok kritizálása mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy a baloldal már hónapok óta nem képes lendületet venni, s táboruk szűkül.

 A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, a novemberi adatfelvételre november 28-30., a januári adatfelvételre 2022. január 24-26. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.