A nők körében magasabb a Fidesz támogatottsága, mint a férfiaknál

A nők magasabb arányban szavaznának a Fideszre (50 százalék), mint a férfiak (46 százalék). A Magyar Társadalomkutató felméréséből az is kiderül, hogy a magyar lakosság több mint háromnegyede (77 százalék) szerint több nőre lenne szükség a magyar politikában.

A nemzetközi nőnaphoz közeledve a Magyar Társadalomkutató megmérte a magyar nők pártok iránti szimpátiáját, illetve azt is, hogy a magyar társadalom miként viszonyul a női politikusokhoz.

Egy most vasárnapi választáson a Fidesz-KDNP 48 százalékos listás eredménnyel magabiztosan nyerne. Ha azonban csak a nők szavazhatnának, a jelenlegi kormánypártok még jobb eredményt érnének el, miután minden második nő (50 százalék) rájuk szavazna, ami magasabb a kormánypártra szavazó férfiak arányánál (46 százalék).

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt 11 százalékos támogatottsággal bír, ugyanakkor a nők csupán 9 százaléka voksolna rájuk. A Mi Hazánk Mozgalom 10 százalékos listás eredményt érne el egy most hétvégi választáson, azonban a nők mindössze 6 százaléka szavazna rájuk, míg a férfiak esetén az országos eredményénél is jobban szerepelne 14 százalékos támogatói aránnyal. A Demokratikus Koalíció 9 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ami megegyezik a női biztos szavazók körében (9 százalék) látott támogatói körének arányával. A Momentumra a biztos szavazók 8 százaléka voksolna, míg a nők között ez az arány 9 százalék.

Önállóan a Jobbik-Konzervatívok (4 százalék), a Mindenki Magyarországa Néppárt (3 százalék), A Nép Pártján (3 százalék), a Második Reformkor (2 százalék), a Párbeszéd (1 százalék), az LMP (1 százalék) és az MSZP (0 százalék) sem jutna be a parlamentbe. Ha azonban csak a nők szavazhatnának, a Jobbik 7 százalékos eredményt érne el, mellyel már átlépné a parlamenti küszöböt.

A kutatás vizsgálta azt is, hogy a magyar társadalom hogyan viszonyul a magyar politikusnőkhöz. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a kegyelmi ügy kapcsán érintett politikusnők gyors és felelősségteljes döntései nem gyengítették a politikusnőkbe vetett bizalmat, hiszen a felnőtt lakosság közel négyötöde szerint (77 százalék) több nőre lenne szükség a magyar politikában.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2024. március 4-6. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 3,16 százalék.