NEM UKRAJNA EU-CSATLAKOZÁSÁRA, IGEN A PARTNERSÉGI MEGÁLLAPODÁSRA

Tízből hat magyar (58 százalék) egyetért azzal, ha a magyar kormányfő megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését az Európai Tanácsban. A Magyar Társadalomkutató felméréséből az is kiderül, hogy a magyar lakosság kétharmada (67 százalék) Ukrajna Európai Unióba történő felvétele helyett egyelőre csupán partnerségi megállapodást kötne a háborúban álló országgal.

Ezen a héten tárgyalhatják Brüsszelben az Európai Tanács ülésén a tagállamok az Európai Unió Ukrajnával történő bővítésének lehetőségét. A Magyar Társadalomkutató Kft. ezért időszerűnek érezte megvizsgálni a magyar felnőtt lakosság álláspontját Ukrajna esetleges csatlakozásáról, valamint azt is, hogy mi a véleményük a magyar miniszterelnök álláspontjáról a kérdésben.

A magyarok Ukrajna uniós csatlakozásával szembeni ellenérzését támasztja alá, hogy a többség, öt magyar lakosból három (58 százalék) támogatja, hogy Orbán Viktor megakadályozza Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, és még a magyar miniszterelnökkel szinte semmiben egyet nem értő baloldali pártok szavazóinak több mint harmada (35 százalék) is ezen a véleményen van.

A kutatás azt találta, hogy még ennél is nagyobb arányban, a magyar lakosság kereken kétharmada (67 százalék) nem tartja aktuálisnak Ukrajna Európai Unióhoz történő csatlakozását, ami helyett egyelőre partnerségi megállapodás megkötésével értenének egyet. A kutatásban minden vizsgált társadalmi csoport (pl. nemek, életkori és iskolázottsági csoportok), de még a kormánypártiak (66 százalék) és a baloldali ellenzékiek (64 százalék) körében is a kétharmados többség osztozik ezen a véleményen. Külön érdekesség a településtípus alapján történő megkülönböztetés, amiből az látszik, hogy inkább a fővárosban élők támogatják a partnerségi megállapodás megkötését Ukrajnával, hiszen közel háromnegyedük (73 százalék) osztja ezt a véleményt.

A kutatás 500 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2023. december 12-13. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 500 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 4,4 százalék.