ELÉGEDETTEK A JÁRVÁNYKEZELÉSSEL A MAGYAROK

Tízből hatan (61 százalék) elégedettek a koronavírus elleni kormányzati intézkedésekkel „általánosságban”. A kormánypárti magyarok 92 százaléka, míg a baloldaliak egynegyede (23 százalék) elégedett – derül ki a Társadalomkutató felméréséből. A magyarok többsége (54 százalék) szerint megfelelően szigorúak a kormány jelenlegi intézkedései a koronavírus kapcsán. A kérdésben a kormánypártiak 78, illetve a baloldali szavazók 28 százaléka vélekedik így. Az ősz közepétől kezdve sújtja a koronavírus-járvány negyedik hulláma Magyarországot. A járvány december 4-ei tetőzésének apropójából a Társadalomkutató megvizsgálta, hogyan vélekedik a magyar társadalom a járványügyi intézkedésekről.

A magyarok több mint fele (54 százalék) arra a kérdésre, hogy hogyan ítéli meg a magyar kormány jelenlegi intézkedéseit a koronavírus kapcsán, úgy felelt, hogy megfelelően szigorúak (29 százalékuk szerint nem elég szigorúak).  Lényeges törésvonal fedezhető fel a jobb- és baloldali szavazók között a megítélésben: tízből nyolc (78 százalék) kormánypárti szerint megfelelően szigorú a kormány jelenlegi intézkedéscsomagja, míg ugyanezt csak minden negyedik (28 százalék) baloldali szavazó véli. A közvélekedés az elmúlt egy hónapban folyamatosan alakult át: négy héttel ezelőtt még csak a magyarok 44, majd 48-48, mostanra pedig 54 százaléka szerint elég szigorúak az intézkedések. Ennek oka, hogy a kormányzat időközben további szigorításokról döntött, időben reagálva a fokozódó járványhelyzetre és a közhangulatra.

Az intézkedésekkel „általánosságban” tízből hatan (61 százalék) elégedettek, ami 5 százalékponttal magasabb érték, mint két héttel korábban. Mindössze a társadalom egyharmada (33 százalék) elégedetlen. Szinte teljes (92 százalék) az elégedettség a járványkezeléssel a kormánypárti szavazók között. A kormány számára pozitív üzenet viszont, hogy még a kormánykritikus szavazók egynegyede (23 százalék) is inkább elégedett a kormány járványkezelésével. Az eredményekből az is világosan látható, hogy a helyzet valós megítélését a politikai irányultság torzítja.

Az oltott lakosság mindkét kérdés esetében pozitívabban vélekedett. Közülük minden hatodik (58 százalék) mondta azt, hogy megfelelően szigorúak a járványügyi intézkedések (36 százalékuk szerint nem). A koronavírus kapcsán hozott „intézkedésekkel általában” a beoltottak több mint kétharmada (68 százalék) elégedett. Közülük csak minden negyedik (29 százalék) mondta azt, hogy elégedetlen a kormány koronavírus kapcsán hozott intézkedéseivel.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2021. december 6-8. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba 3,1 százalék.