INGATAG A BALOLDALI TÁBOR

A Társadalomkutató friss felmérése stabil Fidesz-vezetést jelez 11 nappal a választások előtt. A Fidesz-KDNP pártszövetség egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson a szavazatok 52, míg az ellenzéki összefogás a voksok 41 százalékát szerezné meg. A baloldal november óta sem tudott lendületet venni, támogatottságuk csökkenésének tendenciája tartósnak mondható. További problémát jelent számukra, hogy szimpatizánsaik jelentős része peremszavazó.

A Márki-Zay Péter és a hatpárti koalíció közötti feszültség és bizalmatlanság egyre inkább rányomja bélyegét az általuk felállított közös lista támogatottságára. A baloldal kormányfőjelöltjének összefogáson belüli gyenge érdekérvényesítő képessége, a kampány közepén bejelentett új pártszervezési kísérlete, a háború témakörében (is) átgondolatlan kommunikációja mind-mind akadálya annak, hogy a kormányváltáshoz szükséges kritikus tömeget sikeresen meg tudják szólítani.

A Társadalomkutató eheti kutatása alapján egy vasárnap tartandó országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP a listás szavazatok felét (52 százalék) szerezné meg, a baloldal pedig mindössze a voksok 41 százalékára számíthatna. A két politikai formáció között a különbség november óta duplájára, 5 százalékpontról mintegy 11 százalékpontra nőtt. A Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt a szavazatok 3-3 százalékára számíthatna, illetve 1 százalékot kapnának a felsorolt politikai erőkön kívüli egyéb pártok.  

A pártok szimpatizánsainak vizsgálata során szembetűnő a két bejutásra esélyes pártszövetség peremszavazóinak aránya a teljes táboron belül. A kormánypártok támogatóit kevésbé lehet bizonytalansággal jellemezni, de az ellenzéki közös listát támogatók közel fele (44 százalék) peremszavazónak tekinthető, aki valószínűleg kormányellenes attitűdje miatt az összefogás támogatója, de szavazatuk nem feltétlenül jelent politikai egyetértést.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2022. március 21-23. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ±3,16 százalék.