A MAGYAROK NÉGYÖTÖDE TÁMOGATJA AZ ATLÉTIKAI VILÁGBAJNOKSÁG HAZAI MEGRENDEZÉSÉT

Az atlétikai világbajnokság megítélése egyértelműen pozitív Magyarországon: a magyar felnőttek négyötöde (80 százalék), de még a budapestiek háromnegyede (75 százalék) is jó dolognak tartja a megrendezését – derül ki a Társadalomkutató Kft. legfrissebb felméréséből.

A Társadalomkutató Kft. az atlétikai világbajnokság második hetében kérdezte meg a 18 éves és idősebb magyar állampolgárokat arról, hogyan ítélik meg az atlétikai világbajnokság hazai megrendezését.

A kutatásban résztvevő válaszadók 80 százaléka jó dolognak tartja, hogy Magyarország rendezi az atlétikai világbajnokságot, és mindössze a felnőtt lakosság 9 százaléka volt ezzel ellentétes véleményen.

Nincs olyan társadalmi csoport, amely ne tartaná jó dolognak, hogy Magyarország rendezi ezt a nemzetközi sporteseményt. A legnagyobb arányban a férfiak (83 százalék) szerint jó ötlet az atlétikai világbajnokság megrendezése, de a nők körében (76 százalék) is népszerű a rendezvény. Minden korcsoportban, a fiatalok és idősek körében is egyaránt közel négyötödös többségben vannak az esemény támogatói, s csak minden tizedik ellenzi az esemény hazai rendezését.

A kutatás eredményeiből az is kiderül, hogy végül jól jártak a budapestiek azzal, hogy Karácsony Gergely főpolgármester nem akadályozta meg az atlétikai világbajnokság megrendezését, hiszen a fővárosiak háromnegyede (75 százalék) az éppen a fővárosban zajló világbajnokság megrendezése mellett van, és csak kevesebb mint ötödük (17 százalék) volt ezzel ellentétes véleményen.

A kutatás 1000 fő telefonos (CATI) megkérdezésével készült, az adatfelvételre 2023. augusztus 21-23. között került sor. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem, kor, régió, településtípus és iskolai végzettség szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a maximális mintavételi hiba ± 3,16 százalék.