BEMUTATTÁK A LEGFRISSEBB IFJÚSÁGKUTATÁS ELSŐ EREDMÉNYEIT

A Társadalomkutató kutató műhely a mai napon bemutatta a Magyar Fiatalok 2020 gyorsjelentés első eredményeit, amely keretein belül 12 ezer 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg arról, hogy hogyan élnek és hogyan látják a világot. A nagymintás ifjúságkutatás nemzetközi viszonylatban is egyedülálló kezdeményezés, amelyet az ezredfordulótól kezdődően, 4 évente végeznek el, immár 20 éve. A széles tematikával rendelkező kérdőíves kutatás a magyarországi fiatalok mellett kiterjed az erdélyi, a felvidéki, a vajdasági és a kárpátaljai magyar fiatalokra is.

A bemutatón a gyorsjelentésből különösen a fiatalok gyermekvállalási hajlandóságának növekedésére hívták fel a fgyelmet a résztvevők.; Átlagosan két gyermeket szeretnének a  magyar fiatalok.Szintén töben foglalkoztak a bemutatón azzal a megállapítással, hogy a fiatalok 36 százaléka szerint könnyű lesz elhelyezkednie végzettségével a munkaerőpiacon, amely az eddigi legmagasabb ilyen adat. Végül a fiatalok, önbevalláson alapuló, egyre növekvő nyelvtudása is elgondolkodtató volt: az összes fiatal 79 százaléka állította, hogy beszél valamilyen idegen nyelvet (2000-ben mg csak 42 százalékuk).

A gyorsjelentés adatait Székely Levente, a Magyar Fiatalok Kutatás 2020 kutatásvezetője prezentálta, aki a honlapon is elérhető ismertetőjét az alábbi gondolattal zárta: „A fiatalok többsége határozottan bízik a jövőben, ez független a vizsgált régióktól, mindenhol a többség pozitívan, optimistán tekint a jövőbe.” Az adatok nyelvén: a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok csaknem 87 százaléka optimista, 45 százalék pedig nagyon bízik a sikeres jövőben.

A bemutatót kerekasztalbeszélgetés követte, ahol az ifjúságkutatás többi szakértői – Domokos Tamás (demográfus, szociológus, a Kodolányi Egyetem tanszékvezető docense) és Kántor Zoltán (szociológus, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet vezetője) vitatták meg az eredményeket Székely Leventével.

Itt Domokos Tamás a fiatalok „családdal és gyerekvállalással kapcsolatos pozitív hozzáállására” hívta fel a figyelmet, míg Kántor Zoltán a külhoni magyarok nemzethez való tartozásának erősségét emelte ki, hangsúlyozva, hogy „van mire építeni.”

Az eseményen Rácz Zsófia, a fiatalokért felelős helyettes államtitkár foglalta össze a kormány és minden döntéshozó számára a legfontosabb tanulságokat. Záróbeszédében úgy fogalmazott, „a javuló tendenciát mutató eredmények, nem maguktól lettek, nem véletlenül, hanem egyebek mellett hosszú évek kormányzati támogatása és intézkedése van abban, hogy pozitív előrelépésekről tudjunk beszámolni.”

Az ifjúságkutatás a jövőben is folytatódni fog. A rendezvény végén Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője bejelentették egy közös ifjúságkutató intézet alapítására vonatkozó szándékukat. A várhatóan ősszel megalakuló új intézetet Székely Levente fogja vezetni, aki a Mathias Corvinus Collegium kötelékébe kerül, s az ott megalakuló Szociológia Műhely kialakításáért is felel majd.

A rendezvényen bemutatott prezentáció és a Magyar Fiatalok 2020 gyorsjelentés letölthető itt és itt.