IFJÚSÁGKUTATÓ INTÉZET: A FIDESZ-KDNP A FIATALOK KÖRÉBEN IS TAROLT ÁPRILISBAN

Megdőlt az ellenzéki fiatalok toposza: az első szavazók közel fele voksolt a kormánypártok listájára az országgyűlési választásokon

A választásokon részt vett 18–21 éves magyarországi fiatalok mintegy fele (49%-a) voksolt a Fidesz-KDNP Orbán Viktor által vezetett listájára, míg csupán valamennyivel több, mint egyötödük (22%) szavazott az ellenzéki pártszövetség közös listájára – derül ki az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. 2022. május és június között végzett reprezentatív kutatásából. A Mi Hazánk Mozgalomra az első szavazók 8%-a adta voksát, a többi kispárt jóval a parlamenti küszöb alatt szerepelt a legfiatalabb választópolgárok körében is.

Mindez világosan jelzi, hogy – egyes előzetes várakozásokkal ellentétben – a Márki-Zay Péter vezette közös ellenzéki listának nem sikerült megszólítania a fiatal szavazókat, hiszen körükben az ellenzéki pártszövetség támogatottsága a 34,4%-os listás végeredmény kétharmadát sem érte el. Ezzel szemben a korcsoportban a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya a kormánypártok belföldi listás végeredményének (52,5%) kilenctizedét érte el. Az országos listán elért 5,9 %-os eredményéhez képest a Mi Hazánk valamennyivel jobban teljesített a vizsgált korcsoport körében. A kormánykritikus fiatalok pártjaként is jellemzett Kétfarkú Kutyapárt pedig a 3,3%-os listás eredményéhez hasonlóan teljesített az első szavazók körében.

A kutatás eloszlatja azt a tévhitet is, mely szerint az ellenzéki előválasztás döntően befolyásolta a fiatalok pártpreferenciáit, és sikeresen mozgósította a kormánykritikus első szavazókat. A 18–21 évesek mintegy hattizede (58%-a) jelentette ki, hogy már jóval a választások előtt eldöntötte, melyik pártra fog szavazni. A válaszadók kevesebb, mint egyötöde (18%-a) nyilatkozta, hogy az előválasztási kampány során hozta meg a döntést; és nagyjából ugyanennyien (17%) mondták, hogy a választási kampány alatt érlelődött meg bennük, kire fognak szavazni.

A megkérdezett első választók 71%-a nyilatkozta, hogy részt vett a választásokon, ami szinte megegyezik a 70,2%-os hivatalos belföldi részvétellel. Habár az országos átlagnál rendre alacsonyabb szokott lenni a részvétel a fiatalok körében, az első szavazás lehetősége mégis mozgósító erővel bír, így nem lehetetlen, hogy a két ellenkező hatás pont kioltotta egymást 2022. április 3-án.

Összességében kijelenthető, hogy a kormánypártok támogatottsága az első szavazók körében is elsöprő volt az áprilisi országgyűlési választáson, míg a baloldali ellenzék nem jobban, hanem gyengébben szerepelt a korcsoportban az össztársadalmi eredményekhez képest. Mindezek tükrében elmondható, hogy az első szavazatukat április 3-án leadó fiatalok döntően Fidesz-szavazók voltak.

A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022. május–június hónapokban. A reprezentatív címlistát azon 18–21 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

További információ:

https://ifjusagkutatointezet.hu/
https://www.facebook.com/ifjusagkutatointezet

Ifjúságkutató Intézet

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Nézőpont Intézettel együttműködésben 2021-ben hozta létre az Ifjúságkutató Intézetet, amely a nemzedékek, kiemelten a fiatalok megismerését tűzte ki céljául. Az Ifjúságkutató Intézet a társadalomtudományos kutatások mellett bekapcsolódott az MCC oktatási tevékenységébe is, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig.

Budapest, 2022. július 27.