SZELFIBAJNOKSÁG: A FIATALOK KÖRÉBEN ORBÁN VIKTOR ÉS NOVÁK KATALIN A LEGNÉPSZERŰBB

A miniszterelnökkel és a köztársasági elnökkel készítenének legszívesebben közös képet, bár összességében nem túl vonzó vezető politikussal szelfizni a fiatalok szerint

Az első szavazó fiatalok bő harmada (37 százaléka) készítene szívesen közös képet Orbán Viktorral, aki ezzel tetemes előnnyel vezeti a szelfibajnokságot a vezető politikusok között az Ifjúságkutató Intézet és a Társadalomkutató Kft. legújabb kutatása szerint. A miniszterelnököt Novák Katalin köztársasági elnök követi a népszerűségi listán, vele a 18–21 évesek mintegy negyede (23 százaléka) szelfizne szívesen. Az ellenzéki vezetők többsége 10 százalék körüli, vagy az alatti eredményt ért el, Márki-Zay Pétert pedig Karácsony Gergely is magabiztosan előzi.

Az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltjével tízből valamennyivel több, mint egy 1821 éves fiatal fotózkodna (12 százalék), szemben a budapesti főpolgármester 16 százalékos eredményével. Őket Duró Dóra, Jakab Péter, Toroczkai László és Fekete-Győr András követik, 10 százalék körüli eredménnyel. A Gyurcsány-házaspárral még kevesebben mutatkoznának egy képen, Gyurcsány Ferenccel és Dobrev Klárával a magyar fiatalok egyaránt 9 százaléka szelfizne. A rokonszenv-ellenszenv mellett az ismertség is kulcstényező, amelyben a vezető ellenzéki politikusok összességében elmaradnak a miniszterelnöktől és a köztársasági elnöktől. A legkevésbé ismert Tóth Bertalan MSZP-társelnök, róla mondták legtöbben, hogy nem ismerik (43 százalék), de az első szavazók mintegy harmada számára Donáth Anna, Kunhalmi Ágnes és Toroczkai László neve sem cseng ismerősen, sőt, Fekete-Győr András korábbi Momentum-elnök is ismeretlen a fiatalok bő negyede (27 százaléka) számára.

A kutatás eredménye arra enged következtetni, hogy Orbán Viktor személye az első szavazók korosztályában is komoly vonzerővel bír, nincs hozzá mérhető népszerűségű politikus az ellenzéki térfélen. Figyelemre méltó, hogy a hagyományosan magas elutasítottságú Gyurcsány Ferencet is megelőzve, a legfiatalabb választók közel háromnegyede (72 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy Márki-Zay Péterrel nem szívesen szerepelne közös képen. Ezzel megdőlt az a kampányban sokat hangoztatott állítás, miszerint Márki-Zay Péter a többi ellenzéki politikusnál eredményesebben tudja megszólítani a kormánykritikus fiatalokat.

A kutatást 1000 fő személyes (TAPI) megkérdezésével végezte az Ifjúságkutató Intézet a Társadalomkutató Kft. közreműködésével 2022. május-június hónapokban. A reprezentatív címlistát azon 1821 éves fiatalok alkották, akik először vehettek részt az országgyűlési választásokon 2022. április 3-án.

További információ:

https://ifjusagkutatointezet.hu/
https://www.facebook.com/ifjusagkutatointezet

Ifjúságkutató Intézet

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a Nézőpont Intézettel együttműködésben 2021-ben hozta létre az Ifjúságkutató Intézetet, amely a nemzedékek, kiemelten a fiatalok megismerését tűzte ki céljául. Az Ifjúságkutató Intézet a társadalomtudományos kutatások mellett bekapcsolódott az MCC oktatási tevékenységébe is, amely Kárpát-medence-szerte nyújt a hagyományos iskolarendszeren túlmutató, ingyenes, társadalmilag hasznos, közösségi célokat szolgáló képzéseket az általános és középiskolás korú fiataloktól kezdve egészen a felsőoktatásban tanuló vagy már diplomás korosztályig.

Budapest, 2022. 09.05.

                                                             Kommunikációs Igazgatóság, MCC